persoonlijke groei

Goed bezig jij! Ja, dat zeg ik tegen jou! Want je hebt de eerste stap al gezet, de stap naar persoonlijke groei. Hoe dan? Zie ik je denken. Wel, door jezelf er voor open te stellen en er zoals je nu doet, over te lezen. Dat is een super mooie eerste stap en dat mag ook, of misschien wel juíst gezegd worden.

Welke persoonlijke groei wil je nu echt?

Persoonlijke groei,  sterker worden, bloeien. Mooie termen, zeker en ik gebruik ze regelmatig. Maar wat wil je nu echt? Wat wil je concreet? Dat is belangrijk om te weten. Stel dat je je niet meer zo druk wilt maken om wat een ander denkt of je wilt niet meer alle dagen rennen en vliegen of druk zijn met van alles en nog wat maar dan blijft de vraag: Wat wil je nu Wél?

Stap in de positieve wensen en doelen

Dat is de eerste stap. Stel je doel in positieve vorm en maak het concreet. Wil je als voorbeeld meer tijd voor jezelf? Hoeveel tijd wil je dan? Wanneer wil je die? En waarom? Wat wil je in die tijd gaan doen dan? Ga er eens rustig voor zitten en schrijf het op. Of mijns inziens werkt het dit beter: Ga een wandeling maken en denk er tijdens je wandeling over na. Dan kun je het bij thuiskomst opschrijven. Wandelen maakt je tenslotte creatiever, vrolijker en productiever. (Daarover schreef ik eerder deze blog). Neem er de tijd voor, laat je niet opjagen. Beeld je in wat je zou willen, maak er een voorstelling van in je hoofd.

Knip het in kleine stapjes

Daar geloof ik in, absoluut. Er is zoveel mogelijk als je het in kleine stapjes knipt! Stel je wilt beter voor jezelf op komen en één van de dingen die je wilt bereiken is rustig blijven als je feedback ontvangt van een collega. Dan zou een eerste stap kunnen zijn dat je eerst rustig in en uit ademt voordat je iets zegt. Dat geeft je tijd om na te denken en niet direct vanuit je emotie te reageren. Het duurt slechts 3 seconden. Het is een kleine stap maar gaat je echt helpen om toe te groeien naar je grotere doel.

Hou vol

Persoonlijke groei is net als in de sportschool. Je zult moeten blijven trainen. Als je een bodybuilder wilt worden bereik je dat niet met 5 weken lang 3x per week naar de sportschool gaan. Nee, dat duurt veel langer. Zo is het ook met onze persoonlijke, mentale groei. Dat heeft tijd nodig, aandacht, uithoudingsvermogen en liefde. Liefde voor jezelf als het bijvoorbeeld even niet lukt. Maar ook de kleine successen mag je vieren met iets wat jij fijn vindt. Een kopje koffie, een wandeling een bosje bloemen of iets anders waar jij blij van wordt. Dat maakt het makkelijker op vol te houden en door te gaan.

Wil jij gratis een helpende hand bij jouw persoonlijke groei?

Met een gratis inzichtsessie help ik je opweg!

Meld je hieronder aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.