fbpx
ochtendroutine

De magie van een Ochtendroutine

Magie? Hoor ik je denken. Is dat nou echt magisch zo’n ochtendroutine? Het eerlijke antwoord is: JA. Want in mijn ogen is er geen betere start van de dag als een goede start. Wat is dan een goede start? Wel dat is voor iedereen anders én toch voor iedereen gelijk.  Voor iedereen anders omdat de één nu eenmaal rustig op staat en de ander liever begint met een actief rondje hardlopen. Voor iedereen gelijk omdat het geheim zit in het ritme van je ochtend.

Wat past bij jou?

Dat kan alleen jij bepalen en waarschijnlijk weet je het ook wel. Sta je graag rustig op of juist niet? En hoe wil je dat het liefste doen? Als je dat weet kun je je daar op richten. Belangrijk is om je weten waarom je graag een ochtendroutine zou willen. Wat wil je er mee bereiken? Meer rust om op te staan of meer tijd voor jezelf? Tijd om te lezen of om hard te lopen? Het kan van alles zijn. Als je weet wat je doel is met je ochtendroutine hou je dat voor ogen en weet je WAAROM je het doet.

Hoe maak je een ochtendroutine?

Begin klein. Stel je wilt meer rust in de ochtend dan is één van de dingen die je kunt doen eerder op staan. Nee dat hoeft niet persé om 6 uur zoals je soms leest. Sta je nu op 7 uur op maar moet je altijd haasten? Begin dan eens met een kwartier eerder opstaan. Kleine stapjes dus. Of zorg dat je de avond ervoor al voorbereidingen treft voor de volgende dag. Dat geeft je ook ruimte in je ochtendroutine. Je hoeft dan letterlijk minder te doen. In mijn E-book staan nog meer van dat soort kleine tips. Je vindt hem hier.

Hoe maak je het magisch?

Het geheim van de magie zit hem in het RITME. Als we elke dag het zelfde doen maken we in onze hersenen een gewoonte aan. Deze gewoonte zorg ervoor dat we na ongeveer 66 dagen een activiteit kunnen uitvoeren op onze automatische piloot. Zonder er bij na te denken dus. Als je consequent een aantal gewoonten achter elkaar uitvoert dan zorgt gewoonte 1 ervoor dat je automatisch doorgaat met gewoonte 2. Als voorbeeld: Stel je start je dag met een kop koffie en daarna ga je douchen. Na de kop koffie kun je na ongeveer 66 dagen opstaan en automatisch gaan douchen. Je hoeft dus niet meer te bedenken: Wat zal ik nu eerst doen? Is dit het nu? Denk je misschien. JA dit is het. Als je elke dag een aantal dingen op dezelfde wijze doet gaat dit op den duur sneller en makkelijker en dat geeft rust én ruimte.

5 tips om je op weg te helpen met je ochtendroutine

  1. Bepaal altijd als eerste wat je wilt bereiken met je routine
  2. Start klein, dit vergroot de haalbaarheid aanzienlijk
  3. Hou rustig vol en laat je bij een misser niet ontmoedigen
  4. Maak anderen deelgenoot van jou stappen dit stimuleert om vol te houden
  5. Laat die mobiel uit in de ochtend.

Meer tips voor rustig opstaan?

Download hier mijn gratis E-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.