Als je niet kunt slapen
Slecht slapen door stress is voor velen herkenbaar. We liggen in bed, ons lichaam is moe maar ons hoofd blijft nog druk bezig. Piekeren, denken aan wat er allemaal nog moet gebeuren of wat we niet hebben gedaan. Van slapen rust je uit en ‘tank je bij’. Maar wat als je maar niet in slaap valt? Midden in de nacht wakker wordt en de slaap niet meer kunt vatten en daarbij ook nog steeds denkt: Ik moet slapen want om 7 uur gaat de wekker. Gegarandeerd dat je dan nog minder goed in slaap valt.
Wat er gebeurt in ons lichaam als we slapen
Als we slapen krijgt ons lichaam als het ware een onderhoudsbeurt. Spieren en weefsel komen tot rust en die kunnen weer herstellen omdat de bloed toevoer daar naartoe wordt verhoogd. Als je slaapt stroomt er veel minder adrenaline door je lijf. Het is nodig om je adrenaline niveau te verlagen omdat je anders constant alert blijft en dus niet kunt slapen. Je lichaam is tijdens je slaap hard aan het werk en heeft ook echt de tijd nodig om al de onderhoudstaken uit te voeren. Hoe lang dat is is niet voor iedereen gelijk. Gemiddeld heeft een volwassene 7.5 tot 8 uur slaap nodig per nacht.
Wat slapen doet met je hersenen
Als we wakker zijn hebben onze hersenen het razend druk. De hele dag komen er prikkels binnen. Al deze prikkels worden verwerkt door onze hersenen. Ze ordenen ze, ze laten ons vervolgens denken en vaak moeten we als gevolg van ons denken een keuze maken. Onze hersenen hebben er een dagtaak aak. Als we slapen is ons lichaam druk bezig. Alle afvalstoffen die overdag geproduceerd worden in onze hersenen worden verwerkt en afgevoerd.
Slecht slapen door stress
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van slecht slapen. Spanningen of zorgen bijvoorbeeld, piekeren, lichamelijke klachten of ongezonde gewoonten. Denk bij ongezonde gewoonten aan teveel cafeïne houdende dranken drinken, roken of op de laptop of smartphone kijken voordat je gaat slapen. Deze gewoonten kun je zelf aanpakken door ze te veranderen. Maar ook de oorzaken van slecht slapen door stress kun je aanpakken. Aan de slag dus als je weer wilt slapen als een roos.
Tips voor je leefstijl
- Gebruik geen mobiele telefoon of laptop 1 uur voordat je naar bed gaat. Door het blauwe licht maken je hersenen minder melatonine aan, het stofje wat er voor zorgt dat je slaperig wordt. Ook het constant moeten verwerken van een grote hoeveelheid prikkels zorgt ervoor dat je hersenen actief blijven. Wegleggen dus die mobiele apparaten.
- Ontspan jezelf met een goede kop kruidenthee. Kamille- of Rooibos thee bijvoorbeeld kan je helpen te ontspannen. Let wel op dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen niet meer drinkt. Anders is de kans groot dat je naar het toilet moet. Dat helpt je dan weer niet op lekker te slapen.
Tips voor je slaapkamer
- Maak het lekker donker. Van donker wordt je lichaam slaperig en van licht juist wakker. Een lantarenpaal voor je huis? Zorg dan bijvoorbeeld voor een verduisterend gordijn of gebruik een slaap masker.
- Zorg voor stilte. Ja echt waar. Zorg ervoor dat je slaapkamer stil is. Weg met de zoemende laptop, de pingetjes op je telefoon of zelfs die tikkende klok. Stilte zorgt voor een betere nachtrust.
Tips om slecht slapen door stress te doorbreken
- Schrijf van je af. Ben je ‘s avonds en in bed nog aan het piekeren? Schrijf je pieker gedachten op. Ten eerste zal je zien dat je de volgende ochtend anders tegen de situatie aankijkt. Ten tweede kun je belangrijke zaken niet vergeten doordat je ze hebt opgeschreven. Zo kun je ze loslaten voor jij je bed instapt.
- Praat over je zorgen met anderen. Alleen al het delen van je zorgen maakt dat je je vaak lichter voelt.
- Zorg voor voldoende beweging overdag. Ga bijvoorbeeld wandelen. Hier schreef ik eerder een blog over. Vermijd echter intensiefve sporten in de avond zoals hardlopen. Je lichaam heeft dan nog een verhoogde hartslag en een hoge ademhalingsfrequentie. Dat helpt je juist niet om in slaap te vallen.
Heb jij nog aanvullende tips om goed te slapen?
Laat het weten hieronder, zo helpen we elkaar naar een betere nachtrust. Wil jij beter slapen en hulp daarbij? Je stress problemen oplossen zodat je ontspannen je bed instapt? Vraag dan de gratis scan aan zodat we direct aan de slag kunnen.