Nee zeggen is ook Ja zeggen, maar dan tegen jezelf.
Nee zeggen, een veel besproken en beschreven onderwerp. Maar hoe doe je dat precies? En hoe voorkom je dat schuldgevoel dat aan je knaagt? In deze blog lees je hoe ‘nee’ zeggen ook ‘ja’ zeggen is tegen jezelf én hoe je het wel lukt, zónder schuld gevoel.
5 redenen waarom nee zeggen goed voor jou is.
Nee zeggen is soms makkelijk maar vaker is het moeilijker dan we toegeven. Daar kunnen vele redenen voor zijn. We willen iemand helpen, iemand niet teleurstellen, iemand niet kwetsen wellicht. We denken er dan aan wat de ander van ons zou vinden of hoe de ander over ons gaat denken. Staan we echter wel eens stil bij ons eigen gevoel? Hoe we over onszelf denken? Er zijn namelijk goede reden om af en toe ‘nee’ te zeggen tegen de ander en daarmee ‘ja’ te zeggen tegen jezelf.
1.Het is goed om eerlijk zijn
Wees eens eerlijk tegen jezelf. Zeg jij alleen maar ‘ja’ als je iets echt wilt? Als je het gevoel hebt dat je het echt moet doen? Of ben je bang voor de gevolgen als je nee zegt? Soms is het lastig is om eerlijk te zijn tegen die ander. Laatst werd mij gevraagd om mee te doen met een actie. Of ik het belangrijk vond? Jazeker! En of ik ook mee wilde doen? “Ja natuurlijk” zei ik. Maar diep van binnen was ik niet eerlijk. Ja, ik vond het belangrijk. Nee, ik wilde op dat moment niet mee doen want ik had al meer dan genoeg te doen. Maar zonder daar even bij stil te staan zei ik toch ja. Ik was niet eerlijk tegen de ander en daarmee ook niet tegen mijzelf. Dat voelde ook niet goed, niet eerlijk.
2.Je hebt geen tijd voor alles
Nee, je hebt namelijk geen tijd voor alles. Of Jij wel? Als je overal ‘ja’ op zegt kom je simpelweg tijd tekort. Wil jij vandaag… En ook nog even… Voor je het weet heb je ‘ja’ gezegd en je dag, je week zit overvol. Ook met dingen die je eigenlijk helemaal niet wil doen, maar ja. Je zei te snel ‘ja’. Andere (belangrijke) dingen schieten er zo bij in. Je agenda komt vol te staan en tijd voor te ontspannen is er niet meer.
3.Nee is jouw privé
Nee zeggen mag. Ja, echt. Je hoeft daarbij niet uit te leggen waarom je het niet doet. Want dat is je privé en privé is ook de tijd hebben voor jezelf. Wat je dan ook in die tijd doet. Ook al vul je het met me-time dat is jouw keuze. Want niemand anders kan voor jou bepalen wat goed voor je is of goed voor jou voelt. Ook niet wat je kunt hebben aan activiteiten op een dag. Dat is privé, persoonsgebonden. Laat je dus niet afleiden door anderen die vertellen wat ze allemaal aankunnen en doen.
4.Het geeft voldoening
Het geeft voldoening als je eerlijk bent, duidelijke keuzes maakt en daarbij ook nog eens weet dat het een goede keuze was. Dan mag je blij zijn met jezelf. Ook heb je zo tijd genoeg om je te richten op zaken die jij echt belangrijk vindt. Dat geeft je uiteindelijk veel meer voldoening dan alles snel te doen.
5.Het voorkomt stress
Stress ontstaat je als de hoeveelheid werk en activiteiten die je doet niet in balans is met wat je aankunt. Je draagkracht is dan niet in balans met je draaglast. Die balans is voor iedereen anders. Door ervoor te zorgen dat je niet té veel te doen hebt kun je 1 van de stress triggers voorkomen.
5 manieren hoe je wel ‘nee’ kunt zeggen
Als je weet hoe je nee kunt zeggen en wat ‘nee’zeggen je oplevert is het minder moeilijk. Sterker nog, als je weet en ervaart wat het je oplevert wordt het steeds gemakkelijker. De eerste tip is dan ook gelijk de belangrijkste. Maak er werk van en doe er je voordeel mee.
1.Wees je bewust van je eigen denkpatroon
Wil je leren nee zeggen zonder dat je weer terugvalt in je oude patroon dan is het van groot belang dat je weet waarom je zo snel ergens ja op zegt. Waar ben je bang voor als je ‘nee’ zegt? Dat ze je niet meer aardig vinden? Dat je er niet meer bij hoort? Dat je… vul zelf maar in. Als je weet waarom je ‘ja’ zegt kun je je overtuiging, je mening nog eens onder de loep nemen en daar indien nodig iets aan veranderen. Je kunt je ook bedenken: Wat wil ik bereiken met mijn ‘ja’? Met welk doel spreek in mijn ‘ja’ uit? Als je dat weet helpt het ook om anders te gaan kijken naar je eigen ja zeg gedrag. Zodat je daar indien nodig iets in kunt veranderen.
2.Vraag bedenktijd
Deze concrete tip helpt je enorm als je je overvallen voelt door een vraag. Vraag of je over de vraag na mag denken. Zeg dat je er op terug komt en doe dat dan ook. Dit geeft je de tijd om je te bedenken: Wil ik dit wel? Lukt het mij? Past het in mijn agenda? Is het iets wat bij mij persoonlijk past? Zo kun je voor jezelf helder bepalen of je het wil en daar eerlijk op antwoorden. Als je toch weer per ongeluk te snel ‘ja’ zegt (Net zoals ik pas nog deed) kun je er altijd op terug komen. Uit ervaring kan ik zeggen: Niemand werd boos, men begreep het wel. Zo gaf mijn duidelijkheid en eerlijkheid uiteindelijk voldoening.
3.Het is niet persoonlijk bedoelt
Als men je iets vraagt en je zegt ‘nee’ dan zeg je dat op de vraag die iemand jou stelt. Je zegt geen nee tegen de persoon zelf. Je wijst iemand niet af. Je doet er niemand mee tekort. Het is goed om je daar bewust van te zijn.
4.Kijk hoe anderen het doen
Het lijkt simpel en dat is het ook. Als nee zeggen niet jouw sterkste kant is ken je vast mensen die daar wel goed in zijn. Kijk eens hoe zij het doen. Wat zeggen ze? Hoe doen ze het? Kijk eens of er misschien een manier bij zit die bij jou past.
5.Ga Oefenen
Maak je wens om meer nee te zeggen bekent aan mensen die dicht bij je staan. Vertel het bijvoorbeeld je partner en zeg dat je er mee wil oefenen. Bespreek bijvoorbeeld je vragen als je om bedenktijd heb gevraagd en laat hem of haar met je meedenken. Of laat hem of haar af en toe onverwacht iets vragen zodat jij leert nee zeggen. Maak er ook iets luchtigs van. Laat ze af en toe een gekke vraag stellen en lach er samen om.
Ja zeggen
Ik ben heel benieuwd of jij nog andere tips hebt om nee te leren zeggen. Deel ze hieronder en laten we elkaar zo helpen met ‘nee’ zeggen. Zodat we JA zeggen tegen wat we echt belangrijk vinden. Wil je ondersteuning bij het ‘nee’ zeggen? Vraag dan de gratis scan aan. In een online gesprek kijken we naar jou denkpatroon rondom ‘nee’ zeggen. En help ik je met een ‘Ja’ tegen jezelf.