fbpx
kort lontje
27 nov
hanneke

Bam! Het is eruit voordat je er erg in had. Dat lelijke woord, die onaardige opmerking of die schreeuw. Een paar minuten na het voorval baal je enorm van jezelf! Waarom was je zo kort? Waarom heb je niet even nagedacht? Wat vervelend toch… zo’n kort lontje.

Vaker een kort lontje?

De ene mens is van nature geduldiger dan de andere. Op zich is daar niets mis mee. Niet iedereen is het zelfde en iedereen heeft zijn of haar positieve en wat minder positieve eigenschappen. Jou omgeving weet vast wel of jij iemand bent met een wat korter of wat langer lontje. Ze weten dat het bij jou hoort en accepteren dat of bespreken het wellicht met jou. Maar als je bij jezelf merkt dat je sneller geïrriteerd bent, snel reageert vanuit je emotie zonder er bij na te denken. Dan is er misschien iets meer aan de hand.

Moet je je er zorgen over maken?

Ben je van nature wat sneller ‘aangebrand’ dan zou ik me daar als ik jou was geen zorgen over maken. Zoals ik net schreef: niet iedereen is het zelfde. Merk je echter dat je er veel vaker last van hebt dan voorheen en heb je er zelf last van? Dan is dat een teken dat er wat meer aan de hand kan zijn. Een kort lontje kan een teken zijn van ongezonde stress, oververmoeidheid of overbelasting. Stress is gewoon niet goed voor je én kan er voor zorgen dat je gedrag veranderd. Daar heb je zelf last van en je omgeving ook

Kort lontje door stress

Een kort lontje is te verhelpen. Belangrijk is dat je gaat ontdekken waarom jou lontje korter is geworden de afgelopen tijd. Het korte lontje is op zich niet het probleem maar er zit een probleem achter.  Stress is vaak het onderliggende probleem. Als dat zo is dan is het noodzakelijk dat je dat gaat aanpakken! Wat je moet weten is dat ons lichaam reageert op stress. Daar hoeven we niets voor te doen, dat gaat automatisch. Ons lichaam reageert door stress hormonen (o.a. cortisol en adrenaline) aan te maken en we komen in de ‘actiestand’. We worden als het ware volgepompt met energie om te vluchten. Als we deze energie niet verwerken in ons lichaam ontstaat er opgekropte energie. Die er voor zorgt dat we de hele tijd ‘aan staan’. Dat aan staan zorgt ervoor dat we snel en vanuit de emotie reageren.  En zo ontstaat dus je korte lontje.

Wat valt er aan te doen?

Pak je stress factoren aan. Dat is wat er moet gebeuren om het probleem aan te pakken.

1.Ontdek hoe je leven er nu uitziet

  • Probeer een zo goed mogelijk inzicht te krijgen in jouw ontspanning:
  • Bedenkt waar je energie van krijgt
  • Bedenkt wanneer ontspan je écht?

 

  • Probeer een zo goed mogelijk inzicht te krijgen in jouw stresssituaties:
  • Bedenk voor jezelf waar je stress van krijgt
  • Schrijf de stress factoren op en praat er met iemand over
  • Voel je stress opkomen? Pak je pen en papier!
  • Ga na het schrijven een stukje wandelen om te ontspannen en het los te laten

2.bedenk oplossingen

  • Bespreek met iemand die dicht bij je staat wat je er aan zou kunnen doen.
  • Ga eens wat uitproberen. Nooit gewandeld, of gezwommen of gefietst ter ontspanning? Probeer het eens.
  • Zijn er verplichtingen die je wellicht af kunt zeggen?
  • Bedenk bij wat je doet: Moet ik dit nu echt doen?

Ook op tijd naar bed gaan, zorgen voor afleiding, een boek lezen, een warm bad nemen of wandelen zijn activiteiten die je helpen te ontspannen.

Eerder schreef ik een blog over het aanpakken van stress in het moederschap. Je vindt hem hier.

Hulp nodig bij het aanpakken van jouw korte lontje?

Vraag dan hier je gratis inzicht sessie aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.