zelfvertrouwen

Ben jij onzeker?

Zelfvertrouwen? Dat heb ik niet!’ Dat mensen dit zeggen komt best vaak voor. Maar voor zover mij bekend is niemand altijd onzeker. Wel zijn we vaak onzeker in bepaalde situaties of omstandigheden. Als die gevoelens er vaak zijn noemt iemand zichzelf vaak onzeker of zegt: “Ik heb geen zelfvertrouwen”.

Onzeker zijn betekent dat je twijfelt aan je eigen kunnen op dat moment. Je bent er bijvoorbeeld niet zeker van dat je de opdracht die je hebt gekregen wel uit kunt voeren of je twijfelt eraan of je er voldoende capaciteiten voor hebt.

Ook kun je in zo’n situatie aarzelen om te beginnen. Je twijfelt of je er wel goed aan doet dat jij eraan begint.  Vrouwen zijn er vaak onzeker over of ze er wel goed genoeg uitzien. En daar kun je behoorlijk last van hebben.

Hoe komt het dat je onzeker bent?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van je onzekerheid. Hieronder noem ik enkele oorzaken die vaak voorkomen.

  1. Vanuit je opvoeding kunnen er bepaalde normen zijn meegegeven waardoor je je onzeker voelt. Denk bijvoorbeeld aan de norm: Je moet altijd de beste zijn of je moet er altijd netjes uitzien. Als je dan iemand tegen komt die er tiptop uitziet in jouw ogen en jij he net je vrijetijdstenue aan. Kan dat je onzeker maken.
  2. Een andere oorzaak kan zijn dat je van nature gericht bent op wat anderen van je denken. Zouden ze mij er wel goed uit vinden zien? Of: kom ik wel professioneel over? Allemaal vragen die je onzeker kunnen maken.
  3. Een derde oorzaak kan zijn dat je jezelf belemmerende overtuigingen oplegt. Te denken valt aan: ‘ik ben maar een gewoon iemand’, ‘ik ben gewoon die stille persoon’ of ik heb maar een mbo opleiding’. Deze manier van denken zorgt ervoor dat je jezelf steeds minder voelt als die ander en dat kan je zelfvertrouwen ondermijnen.

Welke gevolgen heeft het?

De gevolgen van het hebben van weinig zelfvertrouwen kunnen er heel veel zijn. Ik noem er hieronder een aantal:

  1. Je durft in een groep niet te spreken.
  2. Je vindt het moeilijk om je mening te geven aan anderen of je betrekt feedback of kritiek op jouw persoonlijk.
  3. Je vermijdt moeilijke opdrachten omdat je denkt dat het je toch niet lukt.
  4. Je krijgt minderwaardigheidsgevoelens.
  5. Je gaat minder contacten aan met anderen.

Door dit te doen hou je echter je onzekerheid in stand. Je blijft je onzeker voelen en afwachtend gedragen waarbij je jezelf bevestigd dat je toch echt weinig zelfvertrouwen hebt.

Hoe geef je je zelfvertrouwen een boost?

Niet getreurd! Het kan echt anders! Door kleine dingen te veranderen geef je je zelfvertrouwen een boost en kom je uit de vicieuze cirkel. Begin met kleine stapjes en bouw het uit. Hieronder geef ik je een aantal kleine maar goed werkende praktische tips om je te helpen.

  1. Werk aan je houding. Loop je vaak met afhangende schouders? Dat straalt geen zelfvertrouwen uit. Als je loopt, recht je rug, schouders naar achteren en kijk vooruit. Maak af en toe oogcontact met ander en knik iemand vriendelijk toe.
  2. Laat je stem horen. Praat je vaak zachtjes? Focus je op je duidelijke stem geluid. Spreek duidelijk en rustig. Zeg je gewoonlijk niets tijdens een vergadering of overleg? Begin dan met je 1x laten horen tijdens de vergadering. Bekijk vooraf de agenda en bepaal bij welk punt jij je mening inbrengt. Weest trots op jezelf als je dat gedaan hebt!
  3. Deel je voornemens met een goede vriendin. Vertel dat je wilt werken aan je zelfvertrouwen en laat je vriendin je ondersteunen. Praat er over en vraag hoe zij het doet.
  4. Noem eens 5 dingen op waar je goed in bent. Wees niet te bescheiden. Ben jij goed in iemand helpen, de beste in een geheimen bewaren? Dat is knap, Geniet er eens bewust van.
  5. Laat los wat anderen van je denken. Want weet jij wel zeker dat een ander dat denkt? En so what? Je kunt het toch nooit voor iedereen goed doen, toch?
  6. Neem elke dag een klein risico. Nog nooit een taart gebakken? Probeer het eens. Nog nooit iemand aangesproken? Zeg eens goedendag tegen een onbekende en kijk wat er gebeurt. Zo doe je positieve ervaringen op met kleine uitdagingen.
  7. Leef gezond. Ja echt. Als je fit bent, gezond eet, voldoende slaapt en goed zorgt voor jezelf dan voel je je beter en straal je dit ongemerkt ook uit. Dat helpt je om je kleine angsten te overwinnen en mensen zullen met zo’n frisse uitstraling als je hebt eerder op je af komen.

Met welke tip ga jij als eerste aan de slag?

Ik ben benieuwd met welke tip jij aan de slag wil gaan. Laat het weten in de reacties hieronder en ga ervoor!

Wil jij hulp bij het boosten van je zelfvertrouwen?

Vraag dan hier je gratis inzicht sessie aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.